DEN TANCE - VÝJIMEČNÝ

V deštivém týdnu se objevil jediný teplý a sluneční den, jakoby stvořený pro něco výjimečného. Již kolem poledne se u rybníka začalo chystat a připravovat. Brzy na to přijely první soubory a ve čtyři hodiny odpoledne 29.4.2015 to celé vypuklo. 

 

Letošní oslavu Mezinárodního dne tance v Nedvědici zahájily domácí soubory z FreedomArt. Ti nejmenší s názvem  souboru "Malí do tance" vystoupili s tanečními pohádkami na motivy Včelích medvídků a lidového námětu pohádky o Honzovi. Druhý soubor "Mladý tanec" předvedl taneční grotesku „Šušky šušky". Sousedský soubor "Borověnka" ze Štěpánova nad Svratkou přivezl veselé a barevné choreografie Rockenrollu a Charlestonu. Spřátelený soubor ZUŠ z Nového Města na Moravě k nám zavítal již podruhé a přivezl krásné představení mladších dětí "Pilky" na hudbu Leoše Janáčka. Starší děti nám zatančily, jak to může vypadat na tanečním konkurzu. Posledním hostem byla malá milá mateřská škola Tumaňanova z Brna, která si hravě hrála na zvířátka. Představení završila společná choreografie, kterou pro letošní rok vytvořil soubor "Současný tanec" pod vedením Jany Mokré. Do choreografie se zapojily všechny generace tanečníků. K následnému tanci zazpívaly maminky žijící v okolí Tišnova, pod názvem "Královničky". Dále zabubnovali bubeníci na africké bubny djembe a dunduny. Největším překvapením tohoto dne byl hudebník Kamil Čapčuch, písničkář pro děti  i dospělé. Kamil totiž nebyl na akci pozván. Náhodou se potkal ten den dopoledne s organizátory a v dobré náladě se k akci přidal. Za to, jak krásně a ochotně hrál, mu chceme velmi poděkovat.

 

Jak Den tance v Nedvědici náhle začal, tak náhle skončil a kolem sedmé hodiny už bylo u rybníka ticho a čisto. Nikde ani památky po čilých tanečnících a zvídavých divácích. A přesto zde něco zůstalo. Je to lehké rozechvění z tance, které přetrvává v místě, tanečnících i divácích. Věřím, že zde vydrží nejméně do příštího ročníku oslav.

 

Za organizátory MgrA. at Mgr. Jana Mokrá

https://movokreo.webnode.cz/ https://www.freedomart.cz/


 


 

Anketa

Myslíte si, že by tanec mohl být organizován v základním vzdělávání jako samostatný předmět určený všem žákům?

Ano 316 48%
Ne 168 25%

Celkový počet hlasů: 662

www.movokreo.webnode.cz